Skip to main content

Quality Control Interview Questions & Answers


Quality Control Interview Questions and Answers

Question 1: What is the ultraviolet invisible spectroscopy range?
Answer: UV spectroscopy range 200 to 400 nanometres visible spectroscopy range 400 nanometres to 800 nanometres.
Question 2: What is the use of spectroscopy?
Answer: Spectroscopy used for detecting the functional group, impurities, qualitative and quantitative analysis can be done..
Question 3: What is the difference between qualitative and quantitative analysis?
Answer: Qualitative analysis to be identification of the compound or chemical based on their chemical absorption emission or physical properties.
Eg. Melting point, boiling point.
Quantitative analysis is estimation or determination of concentration or amount of the chemical compounds or components.
Question 4: Explain the principle of ultraviolet spectroscopy?
Answer: UV spectroscopy uses light in the UV part of electromagnetic spectrum. Over absorption spectra arises in which molecule or atoms outer electrons absorb energy, undergoes transition from lower energy level to higher energy level for each molecule absorbance at wavelength is specific 
Question 5: Explained about beer Lambert's law?
Answer: It states that the intensity of monochromatic light absorbed by a substance dissolved in a fully transmitting solvent as directly proportional to the substance concentration and the path length of the light through the solution.
Question 6: Explain the infrared spectroscopy principle?
Answer: When a molecule absorbs the infrared radiation, it why vibrates and gives rise to packed infrared (IR) absorption spectrum. This IR spectrum is specific for every different molecule absorbing the IR radiation, useful for its identification.
Question 7: What is the pH
Answer: pH is the negative logarithm of hydrogen ion concentration (H+)
Question 8: Expand LCMS, HPLC, UHPLC, TLC and GC ?
Answer: LCMS= liquid chromatography mass spectrometer 
                HPLC= high-performance liquid chromatography
             UHPLC= ultra-high performance liquid chromatography
                  TLC= thin layer chromatography
                    GC= gas chromatography
Question 9: What is the HPLC principle?
Answer: It is a technique used for separating of the mixture of components into individual components based on adsorption partition & ion exchange and size exclusion principles. Stationary phase and mobile phase used
For identification, quantification and purification of components form a mixture used of HPLC instrument.
Question 10: Explain HPLC instrumentation?
Answer: It is high presser solvent system pump, sample injector, HPLC columns, detectors and recorder. First of all solvent mobile phase is degassed for eliminating the bubbles than it is passed through the pump with a uniform pressure the liquid sample is injected into the mobile phase flow stream it passes throughout the stationary phase identified by the detectors and recorded.
Question 11: Which type of stationary phase is used in Reverse phase HPLC and give example? Answer: Non polar stationary phase used X silica gel C-18 column.  
Question 12: Which type of detectors used in HPLC?
Answer: UV detector, IR detector, Fluorescence detector, Mass spectroscopy LCMS.
Question 13: How to calculate retention factor (RF) in the paper chromatography?
Answer: RF equals distance travelled by solute distance travelled by solvent.
Question 14: What is molarity?
Answer: Number of moles of solute dissolved in one litre solution is called molarity. It is denoted with m.
Question 15: What is molality?
Answer: Number of moles of solute dissolved in one kilogram of solvent is called molality. It is denoted with M
Question 16: What is room temperature?
Answer: 25 degree centigrade.
Question 17: What is the body temperature?
Answer: 37 degrees Celsius or 98.6 degrees Fahrenheit.
Question 18: What is the pH of blood?
Answer: Ph of blood is 7.35 to 7.45
Question 19: What is primary standards?
Answer: The primary standard has a higher purity & stability property, the primary standard having higher molecular weight and generally, it is anhydrous compound.
Question 19: What is secondary standards?

Answer: The secondary standard has a lower purity & stability property, the secondary standard having lower molecular weight and generally, it is hydrous compound.

Comments

Popular posts from this blog

To determine loss on drying (LOD)

To determine loss on drying (LOD) Definition:   Loss on drying compares the weight of product sample before and after drying. The result is the percentage of moisture in a product. % Moisture = (Begging weight-Ending weight) X 100                         -----------------------------------------------                                    Begging weight  Loss on drying determine by two method which is given below: Method (1):   Weigh accurately a dry empty glass Petri dish. Put the sample (about 0.5 to 5 gm as par requirement, Its mean if sample having less wet take 5 g weight. If sample having more wet than take 0.5 g weight ) in dish and weigh. Note down the reading. Distribute the sample in Petri dish by gentle shaking. Place the loaded dish (without cover) in the drying chamber for two hours. Maintain the oven temperature 105 +/- 5 0 C.  After drying is completed, open the drying chamber, cover the dish and allow it to cool at room temp.  Keep it in the desiccator for 15

Analytical Method Validation

Analytical Method Validation   The validation is performance, demonstration of any procedure, process, equipment, material, activity or any system performance as expected under given set of condition. In the most basis form, validation is proving that the performance is as intended. When extended to an analytical procedure,depending upon the application, it means that the method works reproducibaly, when carry out by same or different persons, in same or different laboratories, using different reagents, different equipment, etc. The analyst normally tends to assume that if an analytical method or process performs reproducibility in an limited number of experiment, it will continue doing so forever, which is too optimistic to assume. The Benefits:   The biggest   advantage  of method validation is that it builds a degree of confidence, not only for the developer but also to the user. Although the validation exercise may appears costly and time consuming. It is results in expens

Handling of Laboratory Incidents

Handling of Laboratory Incidents What is Incident: Any unplanned or uncontrolled event in the form of non-compliance to the designed systems or procedures at any stage of testing, and storage of drug product due to system failure or equipment breakdown or manual error. A laboratory Incident is an event in the laboratory that occurs for two primary reasons either due to analyst error or instrument error. Few example of laboratory incidents: Use of expired reagents/working standard/reference standard System suitability fail. Improper peak shape or peak split. Relative retention time shift. Communication failure between software and hardware during analysis. Power failure during analysis.  Temperature of laboratory found out of acceptance criteria. Out of calibration instrument used for analysis. To be broken or damage part of instrument during analysis. Responsibilities of the Personnel in case of incidents: Analyst:   Reporting of an incident to Head Q